Kesinleşmiş mahkeme kararına itiraz edilebilir mi?
Olağanüstü yasal yollar, doğası gereği, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı bir itirazdır ve kanunda belirtilen makam tarafından itiraz edilebilir. Bölge mahkemesi kıdemli cumhuriyet savcısının itirazı da olağanüstü yasal yollardan biridir.
Kesinleşmiş mahkeme kararına nasıl itiraz edilir?
Ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde hâkim veya mahkeme kararına karşı, ilgililerin kararı öğrendikleri tarihten itibaren yedi gün içinde, Kanunun 35 inci maddesine göre kararı veren mercie başvurarak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğüne bildirimde bulunarak itiraz edilebilir.
Kesinleşmiş karara karşı ne yapılır?
-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve adaletin sağlanması için yargılamanın yeniden açılması) başvurmak mümkündür.
Kesinleşmiş mahkeme kararı bozulur mu?
Bir mahkeme, nihai bir muhtıra ile belgelenen nihai kararını, yalnızca bir hata yaptığı için iptal edemez. Nihai kararla ilgili herhangi bir hata, kararı veren mahkeme tarafından düzeltilemez, ancak olağanüstü bir yasal çözüm olan duruşma mahkemesi süreciyle düzeltilebilir.
Kesin karar istinaf edilir mi?
İtiraz için son tarihler geçmişse itiraz kabul edilmeyecek ve reddedilecektir. Kesin bir karara, yani nihai bir karara karşı itirazda bulunulursa başvuru ilk derece mahkemesi tarafından reddedilecektir.
Mahkemenin verdiği karara nasıl itiraz edilir?
Temyiz, kararı veren mahkemeye bir dilekçe sunularak veya kayıtlara geçirilmesi kaydıyla katibe bir beyanda bulunularak yapılabilir. Temyiz dilekçesinde kararın neden bozulmasını istediğiniz açıkça belirtilmelidir.
Kesinleşmiş karardan sonra ne olur?
Bu kesinleşmeden sonra Cumhuriyet Savcılığınca verilen hükmün infazı başlar. Kesin karara karşı sadece olağanüstü kanun yolları mümkündür.
Kesinleşmiş dosya nasıl bozulur?
Kesinleşmiş hapis cezaları nasıl bozulur? Kesinleşmiş hapis cezalarında olağanüstü yasal adımlar atılır. Bu yollar; Yargıtay Başsavcılığının temyizi, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığının temyizi, hukuki gerekçelerle iptali ve davanın yeniden açılmasıdır.
İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?
Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) Kararına İtiraz Son Tarihi Davalı aleyhine itirazlar, bölge adliye mahkemesi (istinaf) kararının savcılığa tebliğinden itibaren bir ay içinde savcılık tarafından yapılmalıdır. Davalı lehine itirazda bulunmak için son tarih yoktur.
Kesinleşmiş karar varken yeniden dava açılır mı?
Çünkü devlet mahkemelerin sürekli ve tekrar tekrar aynı uyuşmazlıkla (davayla) meşgul olmasını istemez. Söz konusu uyuşmazlıkta kesin karar verilmişse aynı konuda, aynı taraflar arasında ve aynı gerekçelerle yeni bir dava açılamaz.
Karara çıkmış dosya itiraz edilir mi?
Taraflardan biri karara olağan yasal süreçle itiraz ederse, karar ancak daha üst bir mahkeme karar verdiğinde kesinleşecektir. Sonuç olarak, karar ancak itiraz mümkün olmadığında kesinleşecektir. Karara itiraz etme süresi değişmekle birlikte genellikle 2 haftadır.
Kesinleşmiş mahkeme kararına ne denir?
Temyiz konusu olan kararlar için, karara karşı temyiz başvurusunda bulunulmaması veya temyiz incelemesi sonucunda kararın onaylanması halinde, Mahkeme Katibi söz konusu karar hakkında “kesin görüş” adı verilen bir görüş yazacaktır. Bu not, kararın kesinleştiğini gösterir.
Kesinleşen dava tekrar açılır mı?
Kesin hükümle sonuçlanan bir dava, kanunda öngörülen hallerde yeniden yargılama yoluyla yeniden görülebilir. Yeniden yargılama, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun olağanüstü kanun yollarında düzenlenmiştir. Başka bir deyişle, bu kanun yolu yalnızca kanunda sayılan hallerde istisnai olarak kullanılabilir.
Kesinleşmiş dosyada uzlaşma olur mu?
Mahkumiyet kesinleşmiş olsa bile Yargıtay bu aşamada uzlaştırma usulünün uygulanabileceğini kabul etmektedir. Taraflar arasında anlaşma olması halinde, davalının yalnızca bir fiil işlemiş olması halinde; iddianın kabulü halinde dava reddedilecektir.
Kesinleşmiş karar tashih edilir mi?
Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.
Gerekçeli karara itiraz edilirse ne olur?
İstinaftan sonra hükmü veren mahkemece duruşma açılır ve yargılama genel hükümlere göre devam eder. Taraflar gelmese bile duruşma yapılır ve yokluklarında CMK 223. maddesine göre hüküm verilebilir. Bu husus taraflara yapılacak davette tutanağa geçirilir.
Kesin olarak verilen kararın tebliği gerekir mi?
Başka bir deyişle, kararın kesinleşmesini veya temyiz hakkının kullanılmasını sağlamak için, taraflar mahkemeden gerekçeli kararın kendilerine bildirilmesini talep etmelidirler. Gerekçeli karar bildirilmezse, karar kesinleşmez.
Kesinleşmemiş cezam var ne yapmalıyım?
Kesinleşmiş hapis cezası, cezanın infazını gerektirir. Ancak, ceza bildirimi kesinleşmiş olsa bile hapis cezasına karşı itiraz mümkündür. Hapis cezasına karşı itiraz edilmesi halinde kesinleşmiş hapis cezasının kesin olarak kaldırılacağı varsayılamaz.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.