Muhadarat anlamı nedir?
İki âlim arasındaki konuşma ve tartışmalar belli bir tarihten itibaren bir kitapta toplanmış ve bu eserlere “Muhadarat” veya “Mecâlis” adı verilmiştir.
Mukaddime ilmi nedir?
Mukaddime, bir kitabın önsözü, yani ana metinden önceki metin anlamına gelir. Klasik kaynaklarda iki bölüme ayrılır: “mukaddimetu‘l-kitâb” ve “mukaddimetu‘l-ilim”. Birinci bölüm kitaba bir giriş niteliğindedir, ikinci bölüm ise eserin ait olduğu bilim dalı hakkında temel bilgiler vermeyi amaçlamaktadır.
Mukaşefe ilmi ne demek?
Mukashahe ilmi, arınmış ve temizlenmiş kalpte bir ışığın ortaya çıkması veya İlahiyatla ilgili konularda perdenin açılması ve gerçeğin çıplak gözle görülüyormuş gibi açık bir şekilde ortaya çıkmasıdır. Böyle bir yetenek insanın doğasında vardır. Mukashahe ilmi kitaplarda bulunmaz.
Marifet ilmi ne demek?
Allah’ın ve onun sıfatlarının, eylemlerinin, isimlerinin ve tezahürlerinin doğrudan manevi deneyim yoluyla edinilen bilgisi anlamına gelen bir Sufi terimi. Manevi deneyim yoluyla bilgi ve hakikat seviyesine ulaşmış bir Sufi. Tasavvuf, etik ve felsefeden gelen, öz-bilgi anlamına gelen bir terim.
Muhadarat konusu nedir?
Romanda gençlerin evlilikte söz sahibi olma hakkı, üvey annelerin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisi, çocuk yetiştirme, malikanedeki yakın akrabaların yarattığı sorunlar, eğitimli bir kadının olaylar üzerindeki etkisi ele alınıyor.
Muhadarat kimin eseri?
Fatma Aliye TopuzMuhadarat / Yazar
Ümran ilmi nedir?
Umran ilmi, umranın mahiyetini ve kanunlarını incelemek için geliştirilmiş bir disiplindir (İbn Haldun, 1990, cilt I; 12). Söz konusu ilmin temel amacı, toplumda meydana gelen olaylarla (ariz) umrenin mahiyeti arasında bir köprü kurmaktır.
Mukaddime nasıl başlar?
Dünya ve Yeryüzündeki Medeniyet: Bu, “Birinci Kitap”ın ve “İber”in ilk bölümünü oluşturan ana giriş bölümüdür: beş yüz ila altı yüz sayfa uzunluğundadır (199. sayfadan sonuna kadar). Bu noktaya kadar olan bölüm, el-İber’in başlangıcı olarak kabul edilir. Giriş şu şekildedir (s.
Asabiyet teorisi nedir kısaca?
En yoğun grup dayanışmasına, yani asabiyetin en güçlü uyumuna sahip olan grup diğerlerinden üstün olacak ve egemenliğe kavuşacaktır. İbn Haldun’a göre asabiyet bağı, bir grup içindeki işbirliği ve şeref duygusundan doğan ve dış düşmanlarla başa çıkma gücü veren bir bağdır.
Tasavvufta muhâdara ne demek?
Muhadara, Allah’ın huzurunda O’nu anmanın etkisi altında kalbin hazır bulunmasıdır. Muhadara, Allah’ın var olduğunun ve bir olduğunun kanıtıyla yolcuda ortaya çıkan manevi durumun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Mukashahe, herhangi bir kanıta ihtiyaç duymadan kalbin Allah’ın huzurunda hazır bulunmasıdır.
Ledun ilmi nedir ne demek?
Ledün ilmi, Allah’ın dilediğine bir melek veya peygamber aracılığı olmadan verdiği ve sadece bu ilme sahip olan kulun sorumlu olduğu ilimdir. Duyusal ilim, insanların duyu organlarıyla algıladıkları şeyleri kapsarken, gayb ilmi, duyu organlarının algı menzilinin ötesinde olan şeylerin bilgisidir.
Fitrat ilmi nedir?
“Doğa”, Kur’an ve Sünnet’ten türetilmiş bir terimdir ve İslami literatürde yoğun anlamlar yüklenmiştir. “Doğa” terimi yaratılışın özünü, ilkelerini ve temellerini ifade etmek için kullanıldığı gibi, “doğa” terimi aynı zamanda her varlığın yaratılıştan beraberinde getirdiği ortalama maddi ve manevi varlığı ifade etmek için de kullanılır.
Alim-i billah ne demek?
Sufiler “ilm” kelimesini bilgelik anlamında kullanırlar. Âlim billâh (Allah’ı bilen) ve Ârif billâh (Allah’ı bilen) ifadeleri aynı anlama gelir.
Batın ilmi kimlere verilir?
Bu nedenle, ezoterik bilgi yalnızca zeki, yetenekli, istekli ve kalpleri açık olanlara aktarılabilir. Ezoterik bilgiyi semboller yerine kelimelerle açıklayan ilk Sufi, Zünnun el-Mısri’dir (ö. 245/859). Ancak o, bu bilgiyi yalnızca kendisine inananlara aktardı.
Tasavvufta ârif ne demek?
Öğrencilere rehberlik eden ve onları eğiten kişi anlamına gelen bir Sufi terimi. “Tanrı dostu” anlamına gelen bir Sufi terimi.
Muhazarat nedir?
Okunması veya taşınması Yüce Allah’ın himayesini kazanmaya vesile olan ayetler.
Muhayyil anlamı nedir?
TDK sözlüğünde “hayal gücü” ne anlama geliyor? Türk Dil Kurumu’nun bakış açısına göre “hayal gücü” kelimesi bir kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Ayrıca bir kişinin herhangi bir konu hakkında sahip olduğu fikir ve düşüncelerin bütünü olarak da ifade edilebilir.