İçeriğe geç

Kim Bile Bile Bana Yalan Isnad Ederse Hadisi

Kim benim hakkımda yalan hadis?

“Size birçok hadis rivayet etmemi engelleyen şey Hz. Peygamber’dir. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) şu sözüdür: ‘Kim benim adıma bile bile yalan söylerse cehennemdeki yerine hazırlansın'”28.

Yalan isnad etmek ne demek?

Sözlükte, “dayanmak, dayanmak, güvenmek” anlamına gelen sunud kökünden türeyen isnad, “dayanmak, güvenmek; sözü söyleyene iletmek, bir söz veya rivayetin yolunu bildirmek, ilk kaynağına götürmek” anlamlarına gelir.

Yalan hadis nedir?

Hadis rivayetinde sahihlik için alim tarafından aranan şartları taşımayan ve bilerek yalan söylediği bilinen bir kimsenin rivayet ettiği hadise uydurma hadis denir.

Yalan hadisler var mıdır?

Hz. Peygamber kendi adına yalan söylemeyi kesin bir şekilde yasaklamış olmasına rağmen, birçok hadisin farklı sebep ve amaçlarla uydurulduğu bilinmektedir. Bu uydurulmuş hadisler Müslümanların İslam’ı anlamalarında bazı sorunlara yol açınca, hadis alimleri bu faaliyete karşı bazı tedbirler almışlardır.

Kim bilerek bana yalan isnad ederse hadisi?

Bu hadiste Allah Resulü şöyle buyurmaktadır: “Kim bilerek bana yalan isnat ederse cehennemdeki yerine hazırlansın.” Altmıştan fazla sahabenin birçok kaynaktan rivayet ettiği bu hadis, bilimsel araştırma konusu olan önemli bir hadistir.

Hadis kim benim hakkımda ne düşünüyorsa?

“Ben kulumun zannı gibiyim!” (Buhari ve Müslim) Eğer kulum benim hakkımda iyi zannetse, ben de ona iyi davranırım; eğer kulum benim hakkımda kötü zannetse, ben de ona kötü davranırım. Allah’tan başka kimse bize daha iyi davranamaz. İyilik ancak Allah’tan gelir.

Allah ile aldatandan daha zalim kim olabilir?

Allah’ı yalanlayandan daha zalim kim olabilir? İşte bunlar, Rablerine getirildiklerinde (haksızlıklarına) şahitlik edenlerdir; “İşte Rableri hakkında yalan söyleyenler bunlardır.” derler. Şunu iyi bilin ki, Allah’ın laneti zalimlerin üzerinedir.

Hangi durumlarda yalan söylenir hadis?

Peygamberimiz, yalan söylemenin ancak şu üç durumda helal sayıldığını bildirmiştir: Dargın olan bir erkekle bir kadını barıştırmak, savaşta düşmanı gafil avlamak, insanlar arasında düşmanlık çıkmasını önlemek (Müsned, VI, 459, 461; Müslim, “Birr,” 101; Tirmizî, “Birr,” 26).

Hadiste isnad nedir?

Âlî isnad (ulüvvü’l-isnad), bir hadis metninin iki veya daha fazla isnadı veya metinleri farklı olsa bile birkaç isnad arasından en az ravi ile ilk kaynağa ulaşan isnaddır. Bunun tersine, vahyedilmiş isnad (nuzulu’l-isnad) denir.

Yalan söyleyenlere Allah ne yapar?

“Yalan söylemelerinden dolayı onlar için acı bir azap vardır” (Bakara 2/10) ayetinde yalan söylemek, münafık münafıkların bir özelliği olarak zikredilmiştir. Ayrıca bu ayet bize yalan söyleyenlerin ahirette acı bir azap göreceklerini haber vermektedir.

Dinen yalan söylemenin cezası nedir?

Dinimiz İslam yalan söylemeyi yasaklamış ve kesin bir şekilde yasaklamıştır. Yalan söylemenin en büyük kötülüğü; insanları Allah’ın rızasından mahrum etmesi ve onları Cehenneme sürüklemesidir.

Her kim söylemediğim şeyleri bana isnâd ederse cehennem deki yerine hazırlansın buhârî ilim 38?

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) adına söz uydurandan daha zalim kim olabilir? O şöyle buyurmuştur: “Ağzımdan yalan uydurmayın! “Kim ağzımdan yalan söylerse cehenneme girsin!” (Buhari, İlim, 38) “Kim söylemediğim bir şeyi bana isnat ederse cehennemdeki yerine hazırlansın!” (Buhari, İlim, 38) “…29 Nisan 2018

Zayıf hadisler hangileri?

İnkita dışındaki sebeplerle zayıflayan hadisler ise; Muzaaf, Müztarib, Maklûb, Şaz, Münker ve Terk/Metrûh hadisleridir (M. Acâc el-Hatîb, s. 359-371).

Hadisin doğruluğu nasıl anlaşılır?

Günümüzde sahih hadisin genel kabul görmüş tanımı İbnus-Salah’ın tanımıdır. Bu yaygın tanıma göre, rivayet edenin adil ve doğru olması, hadisin sahih olması için senedin sahih olması ve rivayetin ne şaz ne de muallel olması gerekir.

Peygamber efendimiz hiç yalan söylemiş midir?

Allah Resulü (s.a.v.) önce amcası Ebu Leheb tarafından, sonra da başkaları tarafından karşı çıkıldı. Ancak Hz. Muhammed’in (s.a.v.) o güne kadar hiçbir şekilde yalan söylemediğini ve o gün de yalan söylemediğini çok iyi biliyorlardı. Zaten ona “Yalan söylüyorsun.” dedim. Onlar da söyleyemediler.

Hangi durumlarda yalan söylenir hadis?

Peygamberimiz, yalan söylemenin ancak şu üç durumda helal sayıldığını bildirmiştir: Dargın olan bir erkekle bir kadını barıştırmak, savaşta düşmanı gafil avlamak, insanlar arasında düşmanlık çıkmasını önlemek (Müsned, VI, 459, 461; Müslim, “Birr,” 101; Tirmizî, “Birr,” 26).

Peygamber efendimiz hadisi yasakladı mı?

Peygamber, bazı eksikliklerden dolayı hadislerin yazılmasını geçici olarak yasaklamış, daha sonra bu yasağı kaldırmıştır.

Yalan söyleyen peygamber kimdir?

Hz. Peygamber’in ifadesi şöyledir: “İbrahim yalnızca üç kez yalan söyledi.”

Kaç yerde yalan caizdir?

Bazı âlimler; Bu üç yerde her türlü yalan caizdir. Ayrıca bir ifa dolayısıyla da caiz olabilir. Mesela bir zalim, yanında saklanan birini öldürmek isterse, oybirliğiyle “Bilmiyorum” demelidir. Mezmur bir yalandır, zararlı bir yalandır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Çenek Nedir Ne Işe Yarar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir